Bleep bleep. Hoe slecht is de magnetron nou eigenlijk?

magnetron kyra

We gaan verhuizen en mogen een nieuwe keuken uitzoeken. Een feest voor mij als foodliefhebber en tegelijkertijd een behoorlijke bevalling voor een twijfelende weegschaal zoals ik. Gaan we voor een houten of betonnen blad? Alleen lage of ook hoge kastjes? Een los of ingebouwd fornuis? Eén van de discussiepunten tussen mij en mijn vriend is de magnetron. Al vaker heb ik gehoord dat de magnetron voedingsstoffen kapot maakt en daarom hoef ik geen magnetron in onze nieuwe keuken. Mijn vriend vindt dit onzin en ziet vooral de voordelen van het snelle opwarmen. Als ik het probeer te beargumenteren, kom ik niet verder dan ‘ik heb gehoord dat…’. Zoiets van de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. 

Daarom legden wij de vraag voor aan ons voedingsorakel Kyra de Vreeze. Als body & mind chef schrijft Kyra boeken en artikelen over een gezonde levens- en eetstijl. Dus Kyra, help me out.

Hoe slecht is het gebruik van de magnetron nou eigenlijk en wat is het effect op de voedingsstoffen?

“Een magnetron gebruikt straling om eten te verwarmen. Door de fabrikant wordt geadviseerd je hoofd niet voor het venster te houden. Er kan namelijk iets van straling uit de magnetron ‘lekken’ en dit is schadelijk. Als het schadelijk is om je hoofd ervoor te houden dan kan het niet anders dan dat het schadelijk is voor het eten dat je er in verwarmt. Een 1+1=2.” 

Is er ook wetenschappelijk bewijs dat het gebruik magnetron schadelijk is voor je eten?

“Uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat deze verwarmingsmethode het grootste deel van de antioxidanten (stoffen die je lichaam en geest fit houden en veroudering en ziekte tegengaan) uit je maaltijd doet verdwijnen. Magnetron-broccoli bevatte slecht 4% antioxidanten. De gestoomde broccoli nog 89%. Ook veel van de medicinale stoffen van je voeding gaan verloren. Zo bevat knoflook uit de magnetron helemaal geen werkende alline meer. Deze stof werkt als krachtig natuurlijk antibioticum dat bacteriële en virale infecties bestrijdt.” Hetzelfde geldt voor flesjes, of het nu borstvoeding of iets anders betreft. Alle goede weerstandopbouwende en groei ondersteunende stoffen (zoals antistoffen, enzymen en aminozuren) worden geëlimineerd.

Wat is dan de beste bereidingsmethode voor hapjes en het opwarmen van flesjes?

“De beste bereidingsmethode voor hapjes dan ook dat wat het eten makkelijk verteerbaar maakt en tegelijkertijd de meeste voedingstoffen behoudt. Dit is stomen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een emaille pan met een rvs stoommandje. Flesjes kan je het beste heel geleidelijk in een pannetje met water opwarmen. Zorg dat de melk nooit veel warmer dan lichaamstemperatuur wordt. Ook dan gaan (wat) goede stoffen verloren.”

Bedankt Kyra. Weer een keuze minder…! In onze keuken komt geen magnetron.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: