Superfoods kinderen, Kan ik mijn kind superfoods geven? Veggiekidz.nl

Kan ik mijn kind superfoods geven? / Kyra

“Kan ik mijn kinderen superfoods geven? En zo ja vanaf welke leeftijd?” Dit was de vraag die we kregen van Marielle Haas. “Ik geef Feline af en toe slokjes van smoothies waar bv een schep kokosolie in zit of een schepje chiazaad en Pim drinkt dan een glaasje, verder nog niet zoveel maar goed, zou toch graag willen weten hoe het met de superfoods en -poeders zit.”

Lees hier onder het antwoord van ons voedings orakel Kyra de Vreeze over het al dan niet geven van superfoods aan je kinderen.

Zijn superfoods ook goed voor kinderen en zo ja, welke zou je aanraden?

Laten we aannemen dat met superfoods ‘trendy’ producten als goji bessen, maca poeder, tarwegrassap en lucuma worden bedoeld en niet de gewone alledaagse spruit of knoflook. In dat geval is het antwoord: sommige wel en sommige niet, en wannneer wel dan altijd in een kleinere hoeveelheid dan dat wij als volwassenen gebruiken. Dit vanwege het feit dat het lichaam van je kindje veel kleiner is dan dat van jou als volwassene. De ‘dosering’ moet altijd daarop worden aangepast. Maar nu even terug naar wel of niet.

Superfoods kinderen, Kan ik mijn kind superfoods geven? Veggiekidz.nl

Superfoods zijn veelal dure exotische wat moeilijker te krijgen producten waar een flinke marketing machine achterzit. Wanneer je ze gebruikt, moet je je dit goed realiseren. Realiseer je daarnaast dat jij en de kleine, met een voedingsstoffrijk eetpatroon, ook heel goed gevoed en gezond kunnen zijn. Dus zonder het gebruik van deze trendy superfoods.

Sommige van de superfoods zijn daarnaast gewoonweg niet gepast om kinderen voor te zetten. Neem de producten die een heftige ontgiftende werking hebben, zoals tarwegrassap. Kinderen horen nog niet te detoxen, wat als het ware een afbraakproces is voor het lichaam. Kinderen moeten zich juist kunnen richten op de opbouw, de groei. Producten als arrowroot, bijenpollen, rauwe honing (voor kinderen vanaf 1 a 2 jaar oud) en zeewier helpen juist bij de opbouw. Die ondersteunen de groei van je kleine.

Stel jezelf eerst de volgende vragen.

Kortom: stel jezelf eerst wat vragen. Is het echt nodig superfoods te gebruiken? Waarom? Mis je misschien iets in je dagelijks eetpatroon wat ook op een andere manier (met verse biologische seizoensgebonden lokale voedingsstofrijke producten) kan worden opgelost? Wat is de werking van de superfood die ik wil geven? Is dit wel passend voor een klein mensje?

Kinderen hebben geheel eigen behoeftes (o.a. vanwege hun pijlsnelle groei en ontwikkeling) en ons eetpatroon als volwassene kan dan ook niet zomaar gecopy-paste worden.  

Print Friendly, PDF & Email