spinazie opwarmen

Spinazie opwarmen, mag je dat nu wel of niet doen? / Kyra

Het fijne aan lasagne maken is dat we voor twee dagen eten hebben. Na een drukke werkdag gooi ik de lasagne opnieuw in de oven en hup, 15 minuten later staat het eten op tafel! Ideaal dus als je weinig tijd hebt op een avond. Noor vindt lasagne met spinazie heel lekker. Maar, je leest weleens dat je spinazie niet twee keer mag opwarmen. En met dat in mijn achterhoofd zet ik die ovenschaal toch met een knagend gevoel op tafel. Spinazie opwarmen? Precies weten hoe het zit weet ik eigenlijk niet. Dus vraag ik het onze voedingsdeskundige Kyra de Vreeze.

spinazie opwarmen

Kyra, hoe zit het? Mag ik spinazie en rijst niet twee keer opwarmen en waarom? 
“Klopt! Daar zijn twee verschillende redenen voor. Spinazie bevat, evenals veel andere bladgroenten, een natuurlijke stof genaamd nitraat. Deze stof wordt in het lichaam deels omgezet in nitriet. Hoe vaker je nitraatrijke groenten opwarmt hoe meer nitraat wordt omgezet in nitriet. Grote hoeveelheden nitriet kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen.

Welke gezondheidsproblemen kan nitriet veroorzaken? 
Nitriet wordt in sommige gevallen omgezet in nitrosaminen, bijvoorbeeld wanneer nitraatrijke groenten samen met vis of met schaal- en schelpdieren worden gegeten. Door de combinatie met de eiwitten in vis ontstaan de schadelijke nitrosaminen, die kankerverwekkend zijn. Het binnenkrijgen van nitrosaminen vergroot de kans op maag- of darmkanker. Maar ook kunnen ze leiden tot anemie (bloedarmoede) of cyanose (blauwzucht, ook wel blauwe baby ziekte genoemd).

Is er nog een verschil hoe slecht het is voor kinderen of volwassenen?
Omdat kinderen (en baby’s helemaal) een klein lijfje hebben kunnen ze minder aan dan volwassenen. Beperk de omzet van nitraat naar nitriet door nooit een tweede keer te verwarmen. En verder, seizoensproducten, groenten uit volle grond en van biologische oorsprong bevatten minder nitraat/nitriet dan groenten uit de massaproductie.

En hoe zit het dan bij rijst? Over het opwarmen hiervan hoor ik ook soms ook negatieve verhalen.
Ongekookte rijst kan in sommige gevallen sporen bevatten van een bepaalde bacterie die diarree en overgeven kan veroorzaken.Dit komt zelden voor en de gevolgen zijn niet groot, eerder kortstondig en vervelend. Deze bacterie wordt niet in alle gevallen door koken gedood. Wanneer je rijst bij kamertemperatuur laat staan en vervolgens opwarmt kan het zijn dat deze bacterie zich, door het bewaren op kamertemperatuur, heeft kunnen vermenigvuldigen. Om de kans op deze voedselvergiftiging nog verder te verkleinen kan je de gekookte rijst het beste zo snel mogelijk laten afkoelen, vervolgens luchtdicht in de koelkast bewaren, binnen een dag (her)opwarmen en direct gebruiken.

Bedankt Kyra! De volgende keer maak ik de lasagne voor twee dagen toch maar met tomaten, worteltjes en courgette. Dan kan ik zonder knagend gevoel die ovenschaal voor een tweede keer op tafel zetten.

Print Friendly, PDF & Email