Voedingstips bij hyperactiviteit

3 voedingstips bij hyperactiviteit bij kinderen / Kyra

Hyperactiviteit is een complex iets maar ik zal proberen wat korte en algemene tips te geven. Bij overactiviteit is het belangrijk stimulerende voedingsmiddelen te beperken en producten die de hersenen ondersteunen en rustig maken te introduceren.

3 belangrijke voedingstips bij hyperactiviteit bij kinderen

Tip 1 Vermijd eten uit pakjes en zakjes (met name E621)

Er is een duidelijke relatie tussen kleur- en smaakstoffen en hyperactiviteit.  Ook E621 (msg) speelt een grote rol. E621 wordt aan enorm veel kant-en-klare producten (ook vega burgers!) toegevoegd, vaak onder veel verschillende namen (o.a. gistextract, glutamic acid en mononatriumglutamaat). Lees meer over E621 in dit artikel.

Voedingstips bij hyperactiviteit

Leer deze verschillende namen herkennen en lees etiketten voor je iets koopt. En probeer om deze redenen eten uit zakjes en pakjes te vermijden. Maak het zelf met gebruik van pure basis producten. Ketchup, sauzen, soepen, vega burgers, snoepjes: de hele rataplan.

Tip 2 Vermijd stimulerende producten

Ook stimulerende producten als zwarte en groene thee, (caffeine in) frisdrank en chocolade kan je beter mijden. Gebruik juist wel gezonde vetten zoals (biologische!) ongeraffineerde kokosolie, grasgevoerde ghee of roomboter, zeewier (dat veel omega 3 vetzuren bevat), koudgeperste lijnzaad(olie) en ongebrande (wal)noten.

Tip 3 Eet iedere dag voldoende Magnesium

Een ander interessant feitje is dat een tekort aan het mineraal magnesium bij zowel kinderen als volwassenen voor een overactief hoofd zorgt. Bij volwassenen uit zich dit meestal in teveel nadenken, in het hoofd leven, het hebben van een onuitputtelijke gedachtenstroom en je zorgen maken.

Bij kinderen kan dit de activiteit van het koppie nog meer accentueren waardoor ook fysieke onrust ontstaat. Zorg daarom voor voldoende (dagelijks!) magnesiumrijk eten als donkere bladgroenten, pompoenpitten, sesamzaad, (witte) bonen, zilvervliesrijst, gedroogde vijgen, avocado en banaan. Ook gedroogde kruiden zijn zeer rijk aan magnesium. Je kan bijvoorbeeld elke dag pp een kleine theelepel (basilicum, tijm, koriander etc) toevoegen aan zelfgemaakte (pasta)sauzen en soepen.

Print Friendly, PDF & Email