Wat zijn goede plantaardige vleesvervangers?

WAT ZIJN GOEDE PLANTAARDIGE VLEESVERVANGERS? / KYRA

Via Facebook kwam bij ons de volgende vraag binnen: wat zijn plantaardige vleesvervangers als ik mijn kind graag vegetarisch wil voeden, terwijl hij dol is op de smaak van kaas, vlees en eieren? Wij legden de vraag voor aan ons voedingsorakel Kyra de Vreeze. 

Wat zijn goede plantaardige vleesvervangers?

Het toverwoord: Unami

Dierlijke producten hebben vaak stevige sterke smaken, plantaardige producten zijn veel subtieler. Om de overgang van dierlijk naar voornamelijk plantaardig niet te drastisch te maken is het daarom slim producten met de smaak umami te gebruiken. Umami wordt ook wel de vijfde smaak genoemd (naast zoet, zuur, zout en bitter) en heeft iets krachtigs. veel dierlijke producten hebben hun krachtige karakter te danken aan umami.

Maar naast dierlijke producten zijn ook verschillende plantaardige producten rijk aan deze smaak. Je moet dan denken aan plantaardige vleesvervangers als champignons (vooral shiitake), tomaten, zongedroogde tomaten, tomatenpuree, (zoete) aardappelen, chinese kool, wortelen, ui, zuurkool, spinazie, tempeh, tamari, miso, olijven, balsamico azijn, gistvlokken en zeewier. Door je groenten te roosteren of grillen maak je ze nog meer umami. Champignons in de oven met wat ghee of kokosolie en een snufje zeezout vallen daarom zelfs bij de grootste vleesliefhebber in de smaak.

Elke maaltijd een unami product

Probeer in elke maaltijd minstens één umami product terug te laten komen, leg geen nadruk op het feit dat de maaltijd vegetarisch is en kijk hoe hij op het eten reageert. Ziet hij er voldaan en tevreden uit? Of blijft hij behoefte hebben aan meer? Is dat laatste het geval, dan kan je de volgende keer wellicht nog iets meer stevigheid toevoegen.

Print Friendly, PDF & Email