HOE SNEL VERVLIEGEN VITAMINEN UIT VERSGEPERSTE SAPJES?

Mijn zoontje Olle is een enorm slechte groente-eter. Hij maakt mij serieus blij als er een sliertje groen naar binnen gaat dat hij niet heeft opgemerkt tussen de pasta. Daarom heb ik vaak de behoefte om versgeperste sap of smoothies voor hem te maken, in de hoop dat hij zo toch wat vitamines binnenkrijgt. Maar omdat hij ook een slechte drinker is, gaat er soms wel een dag overheen voordat zijn sapje op is. Altijd als ik hem zo’n lekker versgeperst sapje voorschotel vraag ik mij af: vervliegen de vitaminen uit versgeperst sap? Hoe snel?  Blijven er geen vitamines meer over na een tijdje? Wij legden deze vraag voor aan onze voedingsvraagbaak Kyra de Vreeze. 

Vitaminen vervliegen

Vitamines vervliegen
Kyra de Vreeze: “Inderdaad! Wanneer je een appel opensnijdt en laat liggen zie je al snel dat deze bruin wordt. Dit is een reactie op de blootstelling aan zuurstof in de lucht. Het is als het ware een ‘roest proces’. Dit proces noemen we oxideren en hoe langer we dit laten duren, hoe minder spijsverteringsenzymen en vitaminen de sap bevat. Je kan het sapje daarom het beste binnen 20 minuten drinken. Is dit praktisch gezien niet mogelijk? Giet je sap dan direct na het maken in een afsluitbare luchtdichte pot. Vul de pot goed vol (laat 1 mm ruimte over) zodat er heel weinig zuurstof bij kan. Sluit af, bewaar in de koelkast en drink direct nadat je het uit de koelkast hebt gehaald en (liefst dezelfde dag nog) op.”

Oké, er is dus nog hoop dat mijn zoontje enige vitamines binnenkrijgt. Er zítten nog vitamines in het versgeperste sapje vlak na het persen. Maar mijn zoontje zal sneller moeten leren drinken…

Print Friendly, PDF & Email
Tags:
,