kraanwater drinken

Kunnen kinderen in Nederland gewoon kraanwater drinken? / Kyra

Nederlands kraanwater staat bekend om zijn hoge kwaliteit, alhoewel niet iedereen het hiermee eens is. Kraanwater drinken, dat het lekker zacht smaakt en je er geen buikloop van krijgt, wil nog niet zeggen dat het ook puur en gezond is. Nederlands leidingwater bevat (kleine hoeveelheden) chloor, zware metalen en resten van medicijnen. Deze beïnvloeden allemaal in mindere of meerdere mate onze gezondheid.

kraanwater drinken

Kraanwater drinken?

De resten van ‘de pil’ hebben in het kraanwater effect op het hormonale systeem. Lood, dat vooral schadelijk is voor kinderen, is te vinden in kraanwater van huizen met oude leidingen. In deze folder vind je tips en informatie. Chloor heeft o.a. een negatieve invloed op de darmflora en daardoor de spijsvertering en het immuunsysteem of de weerstand.  Beide orgaansystemen die essentieel zijn voor het gezond zijn en blijven van zowel jou als je kinderen.

Plastic geen alternatief

Mineraalwater in plasticflessen zijn helaas  geen alternatief. Het water wordt in de nog hete plastic fles gespoten waardoor chemicaliën uit het plastic in het water lekken. En daarnaast veroorzaakt het ook nog eens een berg afval. Lees hier meer over in deze blogpost van Miss Natural

Filtersystemen?

Ook de bekende en betaalbare filters op basis van koolstof van o.a. brita bieden helaas geen uitkomst. Ze zijn niet in staat de bovengenoemde schadelijk stoffen te filteren. In de praktijk blijkt water dat met een dergelijk filter behandeld is vaak zelfs smeriger is dan de gewone kraan variant, veel van dergelijke filters zijn namelijk een bacterie broedplaats! Hoe krijgen we de resten wel uit het kraanwater? Daarvoor zal je een filtersysteem moeten aanschaffen. Er zijn filtersystemen op basis van (omgekeerde) osmose. Waarbij het water door een membraam geperstworden en alleen de zuivere water moleculen er doorheen komen en grotere deeltjes of moleculen met een chemische samenstelling niet.

Filtersystemen zijn vaak kostbaar, het is aan jou de afweging, risico’s versus kosten, te maken.  

Print Friendly, PDF & Email